*

NTR Academie: Haken: Stokjes haken
NPO

Stap 4: Stokjes haken

Om een pannenlap te kunnen maken, moet je stokjes leren haken en weten hoe je van kleur wisselt. Je begint weer met een aantal opzetlossen, maar gaat nu stokjes op de opzetlossen haken. Ook hier moet je aan het einde keren en doorhaken, maar omdat het om een stokje gaat, gaat dit net iets anders dan bij een vaste (2 keerlossen, in plaats van 1). Het patroon kun je hiernaast downloaden.

Stokje:stokjes haken

Voor dit voorbeeld haken we een stokje op een ketting van lossen, maar het werkt hetzelfde op alle soorten steken.

  1. Je hebt een basisketting van lossen. Maak eerst een omslag en steek vervolgens de haaknaald in de vierde losse vanaf de haaknaald.
  2. Maak weer een omslag en trek de draad door de losse. Je hebt nu drie lusjes op je haaknaald.
  3. Maak een omslag en trek de draad door de eerste twee lusjes. Je hebt nu nog twee lusjes op de haaknaald.
  4. Maak weer een omslag en trek de draad door de laatste twee lussen.

Om van kleur te wisselen begin je weer met een opzetlus. Je steekt de haaknaald in de keerlosse van de vorige toer. De nieuwe opzetlus schuif je over de haaknaald, die je door je werk heen haalt om de eerste twee lossen te maken die je nodig hebt om met een stokje te kunnen beginnen.

Als je twee kleuren aan elkaar hebt is het bij een pannenlap altijd handig het dubbel te maken, zodat je je handen niet kunt branden.

En nu?

Wat feestelijker dan een pannenlap is een vlaggenlijn. Leuk om op te hangen met verjaardagen en feestjes! Daarvoor moet je wel kunnen meerderen en minderen. Dat leer je in de volgende stap!

Reacties