*

NTR Academie: Haken: Vasten haken
NPO

Stap 3: Vasten haken

Vasten haken, keren, toeren maken en stoppen: als je dat kunt, dan kun je een lapje maken. En met een lapje maak je bijvoorbeeld een leuk mobielhoesje. Je begint met een rij zogenaamde opzetlossen (dat zijn de gewone lossen, die je in stap 2 hebt geleerd). Op die lossen haak je in dit geval de basissteek vaste. Het patroon kun je hiernaast downloaden.

Vaste:

vasten hakenVoor dit voorbeeld haken we een vaste op een ketting van lossen, maar het werkt hetzelfde op alle soorten steken.
  1. Je hebt een basisketting van lossen. Steek de haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald.
  2. Maak een omslag en trek de draad door de losse. Je hebt nu twee lusjes op je haaknaald.
  3. Maak weer een omslag en trek de draad door allebei de lussen.

Toer:

Bij een toer haak je een aantal steken achter elkaar volgens het patroon. Voor de volgende toer draai je het werk om en haak je een of meerdere lossen, vervolgens haak je weer verder op de steken van de vorige toer. Bij het toeren zijn de keerlosse, en de laatste steek belangrijk. Als je dat niet goed doet, krijg je een scheef werk. Daarover meer in Stap 7 Fouten herstellen.

Afhechten:

Zorg telkens als je een haakwerk begint en eindigt voor voldoende lange uiteindes, ongeveer 15 cm is wel genoeg. Deze hecht je af door die door het haakwerk te rijgen.

En nu?

Een zelfgemaakt mobielhoesje, hoe leuk is dat! In de volgende stap leer je hoe je zelf pannenlappen kunt haken. Klinkt suf, is het niet!

Reacties